Over Hilda

Na het volgen van verscheidene schrijfcursussen, debuteerde Hilda Talsma (1971) in 2011 met haar eerste roman De twadde hûd, maar ze heeft ook een grote rol gespeeld bij het tot stand komen van het skûtsjeboek De Jonge Jan, De Poep en de Sytema’s (2010). Dit was een samenwerkingsverband met Klaas Jansma en Klaas Meeter. Haar tweede roman Flammen kwam in 2012 uit en is een vervolg op De twadde hûd. It Geloksbern (2013) is het laatste deel van de Frisum-trilogie.

In deze boeken wordt het dorpsleven op een realistische manier beschreven. Haar directe en humoristische manier van schrijven, in het spreek Fries, zorgen ervoor dat de boeken vlot en meeslepend zijn om te lezen.

Geboren en getogen in een dorp, weet ze als geen ander wat er zich achter de ‘degelijke’ schermen van een dorpsgemeenschap af kan spelen. Overspel, drankmisbruik, het dorpsfeest, romantiek, seks en liefde… alle ingrediënten voor een spannend verhaal.

‘Hilda Talsma heeft met De twadde hûd laten zien dat ze een talent heeft dat een breed publiek verdient: vlot, meenemend, humoristisch en met een aansprekende stijl. In haar tweede boek gaat ze niet alleen verder met het uitdiepen van de personages uit haar eerste boek, ze laat ook zien dat ze gegroeid is als schrijfster. Het boek is zeer onderhoudend en heeft een verrassend slot.
It Geloksbern is de titel van het derde en laatste deel uit de Frisum-trilogie. Wie eerder een boek van haar heeft gelezen, weet wat dat betekent: humor, romantiek, seks en doldwaze situaties. Ze neemt u mee in het leven van het mooie dorpje Frisum, een dorp zoals alle andere dorpen in Friesland. De mensen houden wel van een feestje en dan willen de anders zo degelijke maskers nog weleens verdwijnen en wordt er hier en daar flink naast de pot gepist. Dat zorgt voor hilarische situaties, maar ook pijnlijke momenten die herkenbaar zijn. Want: zoiets gebeurt overal.’

BREKBER (2014) heeft als thema de relaties tussen paarden en mensen. De hoofdpersoon, Sinne, kan beter met paarden omgaan dan met mensen. Vooral op het gebied van de liefde weet ze haar geen houding te geven. Het is weer een heerlijke roman, ook voor mensen die niets met paarden hebben.

Wyn fan feroaring (Wind van verandering), verschenen in 2015, is een skûtsjeroman. Getrouwd met een schipper heeft Hilda jarenlang ervaring opgedaan in de wereld van het skûtsjezeilen. Het is een prachtig verhaal over de liefde tussen mensen maar ook over de liefde voor de schepen, de wind en het water. De roman was een groot succes en in 2016 is het tweede deel Wyn fan de wierheid (Wind van de waarheid) uitgekomen. Op verzoek van haar lezers is in 2017 het laatste deel fan de Wyn-trilogie uitgekomen: Wyn fan de winners (Wind van de winnaars). En tegelijkertijd is ook haar eerste jeugdboek Slangen ûnder it bêd verschenen, geschreven naar een idee van Henk de Vries. Het verhaal gaat over Marte en Rienk. Na een vervelende ervaring in Amsterdam ontmoeten ze daar Justine. In haar foto-album, met foto’s van haar jeugd in Suriname, ziet Rienk tot zijn verbazing een skûtsje in de jungle liggen. Marte en Rienk gaan uiteindelijk met hun vaders er naartoe.

In 2013 is Hilda bestuurslid geworden van de stichting Tsjil. Met collegabestuurders Jacob Stelwagen, Ferdinand de Jong, Daam de Vries en Martsje de Jong hebben ze in 2013 weer geprobeerd een oude Friese traditie op te pakken in de dorpen Bitgum, Bitgummole en Igelum, namelijk het ‘sutelen’. Dan worden Friese boeken deur aan deur verkocht in een kruiwagen en het was zo’n groot succes dat er dit jaar al meer dan 20 dorpen meedoen.

Bestuur Tsjil: Martsje de Jong, Hilda Talsma, Daam de Vries, Jacob Stelwagen en Ferdinand de Jong.
bestjoer-tsjil
Sinds 2016 wordt er weer opnieuw met de kruiwagens vol boeken gelopen en stichting Tsjil is Sutelaksje geworden.

Hilda is getrouwd met Jelle Talsma en ze hebben vier kinderen; de drie zonen Fonger, Hylke en Teunis en dochter Rixt.