Skûtsjesilen

Jelle Talsma is werfbaas van Scheepswerf Talsma en schipper van het skûtsje De Jonge Jan. Ze zeilen bij de IFKS en het skûtsjesilen is een echte gezinssport geworden nu al twee zonen, dochter en schoonzoon bemanningslid zijn.
Skûtsjesilen is een Friese traditie en het is een voorrecht om er aan mee te kunnen doen met zo’n prachtig schip! Drie weken lang staat de zomer in Friesland in het teken van deze sport en wordt er gestreden om de eer, prijzen en het kampioenschap. Deze sport heeft er voor gezorgd dat vele traditionele skûtsjes bewaard zijn gebleven nadat ze niet langer dienst deden als vrachtschip, zo ook De Jonge Jan uit 1911.
Ze zijn in 2007 begonnen met het zeilen en werden kampioen in de C-klasse. In 2008 was De Jonge Jan kampioen in de B-klasse en in 2009 kampioen in de A-klasse! Dat is een uitzonderlijke prestatie en nog nooit eerder gebeurd.
Klik deze link aan voor de uitzending van GPTV.
Klik deze link aan voor de uitzending van Simmer yn Fryslân.
In 2014 is De Jonge Jan weer kampioen geworden en in 2016 is Fonger Talsma (de oudste zoon van Jelle en Hilda) schipper geworden. Hij moest weer in de C-klasse starten maar met een tweede plek zijn ze gepromoveerd naar de B-klasse. In 2017 is De Jonge Jan, met Fonger aan het roer, kampioen in de B-klasse geworden!
Klik deze link aan voor de uitzending van het skûtsjejournaal op 4-8-2015 waarin Hilda vertelt over haar boek Wyn fan feroaring.
Klik deze link aan voor de uitzending van het skûtsjejournaal op 15-8-2016 met de familie Talsma.
Klik deze link aan voor de uitzending van het skûtsjejournaal op 26- 08- 2017

Honderd jaar geschiedenis van dit prachtige skûtsje staat beschreven in het boek De Jonge Jan, De Poep en de Sytema’s, uitgebracht bij uitgeverij Penn.
Klik deze link aan voor de uitzending van GPTV.

En De Jonge Jan heeft ook haar eigen lied, uitgevoerd door Roekeleas.

 

skutsje     9789077948507