Skûtsjesilen

Jelle Talsma is werfbaas van Scheepswerf Talsma en schipper van het skûtsje De Jonge Jan, bij de IFKS. Het zeilen is een echte gezinssport geworden toen twee zonen, dochter en schoonzoon bemanningslid werden.
Skûtsjesilen is een Friese traditie en het is een voorrecht om er aan mee te kunnen doen met zo’n prachtig schip!

Drie weken lang staat de zomer in Friesland in het teken van deze sport en wordt er gestreden om de eer, prijzen en het kampioenschap. Deze sport heeft er voor gezorgd dat vele traditionele skûtsjes bewaard zijn gebleven nadat ze niet langer dienst deden als vrachtschip, zo ook De Jonge Jan uit 1911.


De Jonge Jan is in 2007 kampioen in de C-klasse geworden. In 2008 kampioen in de B-klasse en in 2009 kampioen in de A-klasse! Dat is een uitzonderlijke prestatie en nog nooit eerder gebeurd!


Drie keer op rij kampioen
Debutant Talsma Kampioen IFKS 2009 Omrop Fryslan


In 2014 is De Jonge Jan weer kampioen geworden en in 2016 is Fonger Talsma (de oudste zoon van Jelle en Hilda) schipper geworden. Hij moest weer in de C-klasse starten maar met een tweede plek zijn ze meteen gepromoveerd naar de B-klasse. In 2017 is De Jonge Jan kampioen in de B-klasse geworden! In 2018 hebben Fonger en zijn bemanning het podium niet gehaald. Dat was tevens het laatste jaar voor De Jonge Jan bij de IFKS want de schipper had andere plannen.

Maar het avontuur fan De Jonge Jan is nog niet voorbij want in 2019 is na goed overleg besloten dat het skûtsje het weer naar de SKS gaat! Ze zal voor Langweer zeilen, met Harmen Brouwer als nieuwe schipper!

Fonger Talsma, Jelle Talsma & Harmen Brouwer (2019)

Klik deze link aan voor meer informatie over het nieuwe avontuur van De Jonge Jan.


Klik deze link aan voor de uitzending van het skûtsjejournaal op 4-8-2015 waarin Hilda vertelt over haar boek Wyn fan feroaring.
Klik deze link aan voor de uitzending van het skûtsjejournaal op 15-8-2016 met de familie Talsma.
Klik deze link aan voor de uitzending van het skûtsjejournaal op 26- 08- 2017Honderd jaar geschiedenis van dit prachtige skûtsje staat beschreven in het boek De Jonge Jan, De Poep en de Sytema’s, uitgebracht bij uitgeverij Penn.


Klik deze link aan voor de uitzending van GPTV.

En De Jonge Jan heeft ook haar eigen lied, uitgevoerd door Roekeleas.