Over Hilda

Hilda Talsma (1971) debuteerde in 2011 met de roman De tweede huid, het eerste deel van de Frisum-trilogie. Daarna schreef ze Vlammen (2012) en Het Gelukskind (2013)

In deze boeken wordt het leven in het fictieve dorp Frisum op een realistische manier beschreven. Haar directe en humoristische manier van schrijven, in het spreek Fries, zorgen ervoor dat de boeken vlot en meeslepend zijn om te lezen.

Geboren en getogen in een dorp, weet ze als geen ander wat er zich achter de ‘degelijke’ schermen van een dorpsgemeenschap af kan spelen. Overspel, drankmisbruik, het dorpsfeest, romantiek, seks en liefde… alle ingrediënten voor een spannend verhaal.


‘Hilda Talsma heeft met De twadde hûd laten zien dat ze een talent heeft dat een breed publiek verdient: vlot, meenemend, humoristisch en met een aansprekende stijl. In haar tweede boek gaat ze niet alleen verder met het uitdiepen van de personages uit haar eerste boek, ze laat ook zien dat ze gegroeid is als schrijfster. Het boek is zeer onderhoudend en heeft een verrassend slot.
It Geloksbern is de titel van het derde en laatste deel uit de Frisum-trilogie.

Wie eerder een boek van haar heeft gelezen, weet wat dat betekent: humor, romantiek, seks en doldwaze situaties. Ze neemt u mee in het leven van het mooie dorpje Frisum, een dorp zoals alle andere dorpen in Friesland. De mensen houden wel van een feestje en dan willen de anders zo degelijke maskers nog weleens verdwijnen en wordt er hier en daar flink naast de pot gepist. Dat zorgt voor hilarische situaties, maar ook pijnlijke momenten die herkenbaar zijn. Want: zoiets gebeurt overal.’ Martsje de JongNa de Frisum-trilogie schreef ze het boek Breekbaar (2014) over het bijzondere paardenmeisje Sinne. In 2015 verscheen de eerste skûtsjeroman Wind van verandering, in 2016 Wind van de waarheid en in 2017 Wind van de winnaars. In De Onnie’s en het hengstenbal (2019) zien we een aantal personages uit de vorige romans terug. Tussendoor schreef ze ook nog haar eerste jeugdboek Slangen onder het bed (2017), naar een idee van Henk de Vries.

In 2020 is Hilda gevraagd om het kadoboek voor de Friese boekenweek van 2021 te schrijven en dat is Lockdownliefde geworden. Deze keer neemt ze jullie mee naar Panhuys, de populairste club van Leeuwarden.

Alle boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Elikser in Leeuwarden.


Hilda is getrouwd met Jelle Talsma en ze hebben vier kinderen; de drie zonen Fonger, Hylke en Teunis en dochter Rixt.