Boeken

De Onniefariant

Het coronavirus heeft de wereld al twee jaar in zijn greep. Lockdowns, vaccinaties en andere maatregelen hebben een grote invloed op de mensen. De grote onzekerheid over alles zorgt ervoor dat mensen steeds vaker tegenover elkaar komen te staan wat de pandemie en politiek betreft, zo ook de Onnies. Als de kortstondige, maar intense relatie tussen Roos en Richard van drie jaar geleden ook nog aan het licht komt, lopen de frustraties zo hoog op, dat de familie uit elkaar dreigt te vallen.


Wind Trilogie

In deze trilogie zijn de drie skûtsjeromans van Hilda Talsma gebundeld. In deel 1, Wind van verandering, ontmoet de jonge huisarts Johanna haar neef Ate en haar ouders voor het eerst weer na jaren. Dat is het gevolg van het testament van oom Hannes, die de familie alleen zijn vorstelijke erfenis nalaat als ze met elkaar zijn skûtsjecasco klaar maken voor de IFKS en daarmee bij de eerste drie eindigen. Johanna haar moeder Connie en die haar zus Bonnie, kortweg de Onnie’s, zijn vanaf het begin smaakmakers in dit boek met hun vlotte Leeuwarder uitspraken.


Cadeauboek Lockdownliefde

Panhuys is de populairste club van Leeuwarden. Dat komt vooral door eigenaar en DJ Ewald, die de sfeer tot grote hoogten weet te brengen. Maar dan komt corona. Het land ligt plat, de club moet sluiten en Ewald is zijn houvast kwijt. Als hij zijn zus helpt met de huishouding dan blijkt hij daar heel goed in te zijn en al gauw komt hij ook op andere plekken terecht. Terwijl hij zo goed mogelijk zijn best doet, komt hij door verschillende vrouwen in ingewikkelde situaties terecht.


De onnie’s en het hengstenbal

Het leven van Connie en Bonnie Kamstra staat op de kop door een onverwacht voorval waardoor de verhoudingen veranderen en op scherp komen te staan. Dat Roos en Hindrik op de boerderij moeten passen en de camping Roos teveel wordt, komt dan ook precies op het goede moment. De Kamstra’s gaan er naar toe om te helpen en dat brengt de Onnie’s in contact met een hele andere wereld, die
van de paarden.


Slangen onder het bed

Slangen onder het bed is een jeugdboek, geschreven naar een idee van Henk de Vries. Marte en Rienks gaan met de klas naar Amsterdam. Als Marte op een avond bij een knappe jongen uit haar jeugdherberg gaan zitten in plaats van bij haar vrienden, heeft hij geen goede bedoelingen met haar. De jongen en zijn maat nemen Marte mee, maar laten haar achter als ze niets met haar kunnen….


Wind van de winnaars

Wind van de winnaars is het laatste deel van de Wind-trilogie. De familie Kamstra zal proberen weer in de A-klasse te komen, maar Ate heeft er moeite mee om alles in goede banen te leiden. Johanna heeft andere prioriteiten nu ze moeder is geworden en met de Onnie’s in de buurt, weet je nooit hoe de wind waait …


Wind van de waarheid

De familie Kamstra zeilt voor het eerst met de Alinde in de grote A-klasse en dat zorgt voor de nodige spanningen. Het familiegeheim drukt nog altijd een stempel op het leven van Johanna.

Ze komt maar moeilijk af van haar ex-schoonfamilie en Ate is niet tevreden over de nieuwe zeilen. Als ze op de valreep zonder volgboot komen te zitten,


Wind van verandering

Johanna Kamstra is een jonge huisarts met ogenschijnlijk het perfecte leven. De patiënten zijn blij met haar, ze is verloofd met gynaecoloog Joost en woont in een prachtige villa aan de rand van Leeuwarden. Toch heeft ze altijd het gevoel dat ze tekort schiet en niet past in haar omgeving.

Ze heeft al jaren geen contact meer met haar ouders. De enige van haar familie waar ze contact mee heeft is oom Hannes. Met hem en haar neef Ate ging altijd op zeilvakanties toen ze jonger was. Als haar oom komt te overlijden, moet ze wel contact zoeken met haar vader en moeder en ziet ze haar familie na jaren terug. Ook Ate.


Frisium trilogie

In deze trilogie zijn de drie boeken van Hilda over het dorp Frisum gebundeld.


Breekbaar

Sinne kan beter met paarden dan met mensen. Die begrijpt ze tenminste en zij begrijpen haar. Vrienden heeft ze niet, afgezien van Jorrit die ze al haar hele leven kent en later een relatie mee krijgt. Hij begrijpt haar volkomen, maar wil meer van haar dan dat ze hem geven kan.

Als ze met haar ouders en zus naar Sardinië gaat, op visite bij haar eerder nog onbekende opa en oma, wordt duidelijk waar Sinne haar liefde en talent voor paarden van heeft maar ook haar onvermogen om echt contact met mensen te maken. Ze ontmoet een ruiter waar ze erg van onder de indruk raakt en dat zet alle verhoudingen op scherp.


Het gelukskind

Als Betty na een tijd uit het ziekenhuis weer thuiskomt, wil ze eerst niets van Evert en haar dochter Ymkje weten. Ze heeft erg last van schuldgevoelens èn van haar verbrande arm, die nog niet goed genezen is. Elske probeert haar op te beuren en haar andere vrienden doen er ook alles aan om haar te helpen. Betty begint pas echt op te leven als ze met haar oude liefde Hindrik een concert fan De Hûnekop organiseert. Ze is zwaar onder de indruk van Emiel, met een stem die net zo rauw en ruig is als de zanger zelf. Betty heeft zin om ouderwets los te gaan en de mannen uit haar wilde tijd kunnen de ogen niet van haar af houden. Maar dan verpest haar zus Akkelyn, net als altijd, het feest.


Vlammen

Elske is druk bezig met de voorbereidingen van haar huwelijk met Ronny. In een opwelling vraagt ze Betty om haar getuige te zijn en daar spreekt haar familie schande van, gezien Betty haar reputatie in het dorp. Maar Betty heeft veel talenten en krijgt daardoor zelfs meer aanzien. Vastberaden om Elske niet teleur te stellen, belooft ze dat ze zich zal gedragen maar ze komt voor grote uitdagingen te staan.


De tweede huid

Elske heeft een opstandige dochter, een man die na een ongeluk de moed heeft opgegeven maar ze doet haar best om wat van het leven te maken. Toch is ze niet gelukkig. Ze denkt dat een baby haar leven compleet maakt, maar dat lukt niet met Sjoerd, hij is onvruchtbaar. Vervuld van haar kinderwens neemt ze, nadat ze te diep in het glaasje heeft gekeken, een drastisch besluit. Maar de man die ze als de vervuller van haar droom aanziet, doet haar wens niet uitkomen. Ze schaamt zich diep en heeft spijt van haar daden. De avond voor het dorpsfeest wil ze met hem breken, maar daar denkt hij anders over.


De jonge jan, de poep en de sytema’s

De Jonge Jan is een legendarisch skûtsje, gebouwd in 1911 op de werf ‘De Piip’ in Drachten van de gebr. Roorda. Het boek beschrijft de geschiedenis van De Jonge Janvanaf de Sytema’s, die het schip lieten bouwen, de glorietijd met alle wedstrijden en prijzen, de ondergang en de persoonlijke drama’s tot en met de terugkeer aan de top bij de IFKS met schipper Jelle Talsma.